Boknafisk
boknafisk lofoten

Boknafisk er en lokal tradisjon i Lofoten, og allerede i midten av mars hang vi opp den første runden med skrei som snart vil bli til boknafisk. Nå som det nærmer seg å kunne nyte denne delikatessen, har vi snakket med Renate, som forteller litt om hvordan den blir tilberedt.

Vi som bor i Lofoten, lev mett i matfatet og fråtsa i fersk fesk heile januar, februar og mars. Når vi bynn å bli «mætta» på fersk fesk, da bynn suget etter boknafesk.

Ordet boknafisk kommer sannsynligvis fra nordsamisk: boahkkeguolli, som beskrive en variant av tørrfesk – en fesk som er delvis tørka av sol og vind på hjell, i mesanmasta på båten eller på en vegg.

Etter at fesken e kommet på land, så skal fesken flekkes eller rotskjæres. Så må man finn seg en hjell førr å tørsk skreien.

I ca. 14 daga, med iskald vind, sletter, sny og garantert litt regn, modnes denne herligheta. På dag 12 bynn vi å kjenn på den – e den klar, eller må den heng et par daga tel?

Når den har fått en lett tørka yttersia, ørlite syrlig lukt, da e den klar. Nu har skreien førrvandla seg tel boknafesk.

Boknafesk kokes i lettsalta vann, og serveres med gulløye, sprøstekt spekk og gulrotstuing. Det e godt det!