Hva er en rorbu
hva er en rorbu

Rorbuer har en historie som er dypt forankret i Lofotens fiskekultur. Å bo i en rorbu er en opplevelse av nordnorsk kultur og historie.

Har du lyst å overnatte i en autentisk rorbu og oppleve en del av Lofotens historie? Vi har 23 førsteklasses rorbuer til disposisjon, som alle opprinnelig har vært en tradisjonell rorbu. Men hva er egentlig en rorbu?

En rorbu var opprinnelig en sesongbolig for fiskere, som regel beliggende i et fiskevær. Før i tiden hadde fiskerne åpne båter og trengte et sted å bo, da ble rorbuene bygget for å huse sesongarbeiderne som kom for å fiske. Mange hadde hørt om det verdifulle vinterfisket i Lofoten og kom i åpne ro- og seilbåter for å fiske. Historien til rorbuene er dypt forankret i Lofotens fiskekultur og de første rorbuene i Lofoten ble bygd av Kong Øystein på 1120-tallet. Rorbuene i fiskeværa kunne tilhøre fiskerne selv, eller de kunne tilhøre væreieren. Det bodde som regel to «båtlag» i hver rorbu, båtlaget er mannskapet på fiskerbåten.

I rorbuene var det sengeplasser, plass til matlaging og utstyr. De besto av to deler, en boligdel og «burommet». «Bu» betegner et lite hus, mens «Ror» kommer fra ordet å ro. Disse små boligene ble bygget nede ved vannet for at det skulle bli lettere for fiskerne å frakte utstyr fra båten til rorbua.

Da behovet for rorbuer ikke lenger er det samme er mange rorbuer i dag modernisert og kan leies for overnatting når du besøker Lofoten. Den vanligste fargen på en rorbu er rød eller oker, som var hjemmeproduserte naturfarger og eksteriøret hos rorbuene er godt bevart. Når du bestiller et opphold Nusfjord Arctic Resort kan du bo i en rorbu med mye historie i veggene.